Környezet

Az ökofalu és közvetlen környezete a Mátra déli előterében, az Alföld É-i peremvidékén, a Tarna folyó völgyében az M3-as autópályától 10 perc autóútnyira terül el. A legközelebbi településtől,  Boconádtól arisztokratikus távolságban, de bármikor könnyen megközelíthetően, alig több, mint egy kilométer távolságban fekszik. Az ökofalu teljes területe az 1,5 kilométer hosszú körtöltésen belül több, mint 10 hektár, melyből 5,2 hektár területű a központban elhelyezkedő, asszimmetrikus tórendszer és a hozzá kapcsolódó közösségi tér. Erre fűződik fel a további közel 5 hektár területen az egymástól diszkrét távolságban álló 10 családi ház a házakhoz tartozó konyhakertekkel. Az ökofaluhoz a töltésrendszeren kívül szervesen illeszkedik a közel 200 hektár méretű mezőgazdasági birtok, melyen bio rendszerű állattartás, szántóföldi művelés, primőrkertészet, gyümölcstermelés és szőlészet működik. A birtok felszíne enyhén hullámzó, több pontjáról is kiváló panorámát nyújt a közeli Mátrára és Magyarország “tetejére”, a Kékes csúcsára. A birtokhoz a Boconád-Heves között húzódó aszfalt útról aszfalt burkolatú bekötő út vezet. A birtok saját tulajdonú, 270 méter mély, ivóvíz minőségű artézi vizet adó kúttal rendelkezik, mely biztosítja a házak és a tórendszer vízellátását. A birtok házainak elektromos energia ellátása napenergiára épül, de tartalék rendszerként saját, központi hagyományos alapú áramfejlesztő rendszer áll rendelkezésre (aggregátor). A házak fűtés rendszere a földhő hasznosítására épül, de tartalék rendszerként a hagyományos, cserépkályhás/kandallós fűtési rendszer is kiépítésre kerül, ehhez a fűtőanyagot a közeli, saját tulajdonú erdő biztosítja.

A birtok középpontjában álló 5,2 hektáros tórendszer halgazdaságként és szabadidő központként egyaránt működik. Vizét az ökofaluhoz tartozó 270 méter mély kútból érkező ivóvíz minőségű artézi víz biztosítja. A tóban parkosított kis sziget található melyre hídon át lehet bejutni, a tórendszer közepén egy kisebb magaslat szolgál kilátó pontként. A tóban gondozott, rendszeresen horgászott és időszakosan újra telepített halállomány található a Kárpát-medence ödemikus halfajaiból válogatva: ponty, keszeg, kárász, csuka, süllő.

A közelben több állandó, meleg konyhás étterem található (Kisvadász vendéglő Boconád, Szőlőkalja Utca 022/57, 3368, Alatka csárda), horgász tavak állnak rendelkezésre (Alatkai Horgász-Sport Centrum, Rab Horgász tó, Fárasztó Horgász tó), Tarnamérán, 10 percnyire termál-és strandfürdő, valamint szintén 10 percre lovaglási lehetőségek (Kasper lovas tanya) vehetők igénybe. A terület kiválóan alkalmas a tereplovaglás mellett kerékpáros kirándulásokra is.